Στρατηγικές βελτίωσης της ικανότητας συγκέντρωσης μέσω του παιχνιδιού

Οριοθέτηση στην προσχολική ηλικία
8 Σεπτεμβρίου, 2017
Η Λογοθεραπεύτρια του Focus Lab στην “Πόλη Μαγική”
12 Οκτωβρίου, 2017

Στρατηγικές βελτίωσης της ικανότητας συγκέντρωσης μέσω του παιχνιδιού

Στρατηγικές βελτίωσης της ικανότητας συγκέντρωσης μέσω του παιχνιδιού

Πολλές φορές χρειάζεται στη καθημερινή μας ζωή να εστιάσουμε τη προσοχή μας όταν διαβάζουμε κάτι, όταν ακούμε μια ομιλία ή όταν μας τραβήξει το ενδιαφέρον μια δραστηριότητα. Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο, χωρίς να το καταλάβετε έχετε επιστρατεύσει τη προσοχή σας για να κατανοήσετε αυτά που διαβάζετε. Για τους περισσότερους, λοιπόν, αυτή η δεξιότητα θεωρείται δεδομένη. Υπάρχει όμως μια ομάδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να συγκεντρώσουν τη προσοχή τους σε μια δραστηριότητα για αρκετό χρόνο. Μπορούμε να φανταστούμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό, ιδιαίτερα για ένα παιδί, το οποίο δέχεται συνεχώς νέες πληροφορίες και αναμένεται να αποκτήσει νέες δεξιότητες.

Τα παιδιά με παρόμοιες δυσκολίες (π.χ. ΔΕΠ-Υ) εκτός από την αδυναμία συγκέντρωσης, χαρακτηρίζονται και από αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης, λόγω της μειωμένης ανταπόκρισης σε δραστηριότητες, της φτωχής μνήμης, των αισθητηριακών διαταραχών κ.α. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση και καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί ένα άτομο με περιορισμένη διάρκεια διατήρησης της προσοχής έχουν δημιουργηθεί στρατηγικές βελτίωσης της προσοχής μέσα από τον πιο διασκεδαστικό τρόπο… το παιχνίδι.

Αναφέρονται ενδεικτικά κάποια παιχνίδια που συμβάλουν, αφενός στην ενίσχυση της συγκέντρωσης,  αφετέρου στη διαδικασία της μάθησης.

Λαβύρινθος:  Είναι ένα παιχνίδι το οποίο ακόμα και ένα παιδί με έντονη διάσπαση δεν τα παρατάει τόσο εύκολα, καθώς ανυπομονεί να βρει τη σωστή διέξοδο. Φροντίζουμε για την επιλογή του κατάλληλου επιπέδου δυσκολίας διότι, αν ο λαβύρινθος είναι πολύπλοκος ή απαιτεί αρκετό χρόνο, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και το παιδί να απογοητευτεί.

Βρες τις διαφορές: Πρόκειται για το παιχνίδι, όπου υπάρχουν δύο φαινομενικά ίδιες εικόνες με μικρές διαφορές. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί πολύ εύκολα να κερδίσει το ενδιαφέρον και τη προσοχή ενός παιδιού, ιδιαίτερα αν οι εικόνες που επιλέγουμε αρέσουν στα παιδιά.( εικόνες με αγαπημένους ήρωες  ή όμορφα τοπία).

Παζλ: Η συναρμολόγηση ενός παζλ αποτελεί ένα ευχάριστο παιχνίδι, το οποίο συνήθως κρατά τη προσοχή του παιδιού για αρκετό χρόνο.

Κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα: Αυτά τα παιχνίδια τραβούν την προσοχή των παιδιών και συμβάλλουν στη μάθηση. Το παιδί μπορεί να μάθει σωστή ορθογραφία μέσα από αυτό το παιχνίδι και να καλλιεργήσει τη σκέψη του μέσα από τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Τα παιδιά με διάσπαση της προσοχής δύσκολα μαθαίνουν με τον απλό και παραδοσιακό τρόπο.

Αισθητηριακό παιχνίδι: Ένα παιχνίδι το οποίο παρέχει αισθητηριακά ερεθίσματα στο παιδί το βοηθάει να ρυθμιστεί και να οργανωθεί καλύτερα. Για παράδειγμα, δραστηριότητες με απτικά ερεθίσματα, όπως η εκμάθηση της αλφαβήτου με δακτυλομπογιές ή δραστηριότητες που περιέχουν ιδιοδεκτικά ερεθίσματα όπως σκαρφάλωμα, διαδρομές σε τούνελ, τραμπολίνο.

Μπάλα: Ένας τρόπος να αυξήσουμε τη διάρκεια προσοχής ενός παιδιού σε μία δραστηριότητα είναι ο εξής: διαλέγουμε 3 κατηγορίες αντικειμένων και εννοιών,  για παράδειγμα  φρούτα, ζώα και επαγγέλματα ή για να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον μάρκες αυτοκινήτων, σούπερ ήρωες και επαγγέλματα. Παιδί και θεραπευτής πετάνε τη μπάλα ο ένας στον άλλο φωνάζοντας όσο πιο γρήγορα μια λέξη για κάθε κατηγορία που έχει οριστεί.

Επιτραπέζια παιχνίδια: Βρίσκουμε ένα επιτραπέζιο της αρεσκείας του παιδιού και συνδυάζουμε το παιχνίδι με την εκπαίδευση στη διάρκεια προσοχής και τη μάθηση. Για παράδειγμα, ας πάρουμε το γνωστό σε όλους φιδάκι. Μπορούμε να φτιάξουμε κάποιες συνθήκες, όπως «αν τύχεις στη σκάλα που σε ανεβάζει , θα γράψεις 3 ρήματα που τελειώνουν σε –ιζω» ή «αν τύχεις τον αριθμό 6 με το ζάρι θα μου πεις 6 ονόματα που αρχίζουν από Α»

 

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ικανότητα της συγκέντρωσης δεν τεμπελιάζουν, απλώς χρειάζονται ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και χρόνο για να ενσωματώσουν τις καινούργιες πληροφορίες που λαμβάνουν.

 

Καγγελίδου Αργυρή

Εργοθεραπεύτρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.